اگر بخواهیم واژۀ «تجمل» را با یک مادۀ خوراکی توصیف کنیم، باید از خاویار نام ببریم. این مادۀ غذایی لذیذ، از تخم ماهیان خاویاری کمیاب و گرانقیمت استخراج شده و در دنیای آشپزی نیز به عنوان یک کالای لوکس و محبوب به شمار میآید.
خاویار یک مادۀ مغذی و خوشطعم است که پروتئین، اسیدهای آمینه، آهن و ویتامین B12 زیادی دارد. هر یک از مراحل استخراج، نمکسود کردن و رساندن خاویار به مصرفکننده، بخشی از یک فرآیند ظریف و زمانبر محسوب میشوند. به علاوه، تقاضای خرید خاویار اصل و مصرف ماهی خاویاری نیز همواره بیش از عرضۀ آن بوده است.
انواع خاویارهای دریایی، از ماهیان خاویاری وحشی که به خانوادۀ تاسماهیان (Acipenseridae) تعلق دارند، به وجود میآیند. در حالی که دریاچۀ خزر و دریای سیاه برای مدتی طولانی تولیدکنندۀ عمدۀ خاویار جهان بودند، به دلیل کاهش جمعیت ماهیان خاویاری وحشی، خاویارهای پرورشی نیز هماکنون از شهرت و محبوبیتی ویژه برخوردارند.
در ادامۀ این مطلب، به معرفی انواع و ویژگیهای این ماده غذایی دریایی میپردازیم. شما میتوانید جهت خرید این خوراکی لوکس و لذیذ با بهترین کیفیت، به بخش فروشگاه اینترنتی باهو خاویار مراجعه کنید.
خاویار به چند دسته تقسیم میشود؟
در کشور ایران، روشهای مختلفی برای استخراج تخم ماهیهای مادۀ خاویاری وجود دارد که این مادۀ غذایی خوشطعم را به دو دستۀ کلی تقسیم میکند:
- خاویار دریایی (وحشی)؛
- پرورشی.
به دنبال نابودی فاجعهبار ماهیان خاویار وحشی در سراسر جهان، امروزه بیشتر خاویارهای تولیدی در محیطهای استاندارد و تحت نظارت، پرورش داده میشوند. به طور معمول، تفاوت خاویار دریایی و پرورشی در طعم آن است که در این مورد هم تفاوت فاحشی با یکدیگر ندارد؛ با این حال، افت شدید کیفیت در برخی از انواع خاویارهای پرورشی مشاهده شده است. برای رفع این مشکل، لازم است تا خاویار مورد علاقۀ خود را از مراکز معتبر ارائهدهندۀ انواع محصولات دریایی خریداری کنید.
خاویار دریایی چند نوع است؟
صدها سال است که تخم ماهیان خاویاری، به عنوان یکی از محبوبترین محصولات غذایی دریایی شناخته میشود. در ابتدای دهۀ 1800، تخمهای ماهی از گونههای دیگر ماهیان برداشت و مصرف میشد، اما هیچکدام از آنها به پای خاویار امروزی نمیرسیدند.
در نهایت، حدود 27 گونه ماهی خاویاری شناسایی شدند که تقریباً از تمامی آنها میتوان برای استخراج خاویار استفاده کرد. اما در میان آنها، ماهیهایی که در ادامه معرفی میکنیم، بر دنیای بزرگ این مادۀ غذایی تسلط دارند:
خاویار بلوگا: این ماهی بزرگ که میتواند به طول 15 فوت و وزنی نزدیک به 3000 پوند باشد، بومی دریای خزر است. خاویار بلوگا یکی از محبوبترین خاویارهای جهان محسوب میشود که رنگی در طیف خاکستری تا مشکی تیره داشته و نام «خاویار سیاه» را نیز به خود اختصاص داده است.
خاویار آسترا: تخمهای ماهیان خاویاری آسترا کمی کوچکتر از خاویار بلوگا بوده و رنگ آنها نیز از قهوهای تا طلایی، متغیر است. هرچه تخمها سبکتر باشند، ماهی پیرتر و خاویار آسترا گرانتر خواهد بود.
خاویار سوروگا: سوروگا نیز یکی از انواع ماهیان خاویاری دریای خزر است. خاویار سوروگا با طعم متمایز و کرهای خود، از محبوبترین محصولات غذایی دریایی شناخته میشود.
خاویار کالوگا: کالوگا یک ماهی خاویاری بزرگ و آب شیرین است که به گفتۀ بسیاری از طرفداران خاویار، طعم آن کاملاً با طعم خاویار بلوگا مطابقت دارد.
خاویارهای پرورشی چه انواعی دارند؟
به دلیل صید بیرویۀ ماهیان خاویاری، پرورش این ماهیها در چندین سال اخیر رواج و توسعه پیدا کرده است. در کشور ما تمامی انواع خاویار از جمله خاویارهای بلوگا، سوروگا، آسترا، خاویار فشرده و شیلات، میتوانند در استانهای شمالی پرورش یافته و به طرفداران این خوراکی مغذی، عرضه شوند. به علاوه، از دیگر انواع خاویارهای پرورشی میتوان به موارد زیر نیز اشاره کرد:
خاویار هاکل بک آمریکایی: این خاویار که از ماهیان رودخانههای میسوری و میسیسیپی در ایالات متحده استخراج شده است، دانههای متوسطی به رنگ مشکی براق دارد. طعم آن نیز شیرین، کرهای و اندکی آجیلی بوده و جایگزینی عالی برای خاویارهای بلوگا و سوروگا محسوب میشود.
خاویار ماساگو: این نوع خاویار که از انواع ماهی اسملت به دست میآید، در اغلب موارد در دستورالعملهای سوشی و ساشیمی استفاده میشود. خاویار ماساگو بیشتر در ژاپن مصرف شده و جایگزین مقرون به صرفهای برای انواع دیگر خاویار است.
خاویار ماهی آژخدار: این مادۀ غذایی نیز یک نوع خاویار رنگی پرورشی است که به علت قیمت بسیار ارزان خود، در میان مردم محبوبیت بسیاری دارد. خاویار ماهی آژخدار از آبهای سرد شمال اروپا به دست میآید و طعم فوقالعادهای دارد. تخمهای این ماهی بسیار ریز و کمی ترد بوده و به رنگهای قرمز یا سیاه یافت میشود و با نام خاویار قرمز شناخته میشود.
کدام نوع خاویارها اجازه صادرات دارند؟
صادرات خاویار، یکی از مهمترین عوامل رشد اقتصادی و بازار محصولات دریایی ایران به شمار میآید؛ به طوری که سالانه، مقادیر زیادی از انواع خاویار ایرانی به کشورهای اروپایی و شرق آسیا صادر میشود. به عنوان مثال، خاویار بلوگا، از محبوبترین خاویارهای صادراتی ایران است که به دلیل دانههای درشت و طعم دلچسب خود، طرفداران بسیاری در سراسر جهان دارد.
انواع دیگر خاویار صادراتی ایران نیز عبارتند از:
- خاویار آسترا طلایی؛
- خاویار سوروگا؛
- خاویار بری (سیبری).
کدام نوع خاویار کیفیت بیشتری دارد؟
با کیفیتترین انواع خاویار دریایی، حین حرکت ماهیان خاویاری از آب شور به شاخههای تازه و آماده شدن آنها برای تخمگذاری به دست میآیند. به علاوه در مزارع پرورش ماهی خاویاری نیز این ماهیها از طریق سونوگرافی تحت نظر قرار میگیرند تا مشخص شود که تخمهای آنها، چه زمانی برای برداشت آماده است. بسته به اندازۀ ماهی، یک ماهی خاویاری میتواند چندین میلیون تخم را به طور همزمان آزاد کند.
از رنگ آن گرفته تا طعم، هر نوع خاویار دارای ویژگیهای منحصر به فرد خود است. به عنوان مثال، خاویار بلوگا یکدست و کرهای بوده و طعمی نزدیک به فندق دارد. رنگ تخمهای خاویار نیز از سیاه خالص تا خاکستری مایل به سبز متغیر است. به طور کلی، انواع خاویارهای ایرانی که به «خاویارهای اصل دریای خزر» شهرت دارند، به عنوان بهترین نوع خاویار شناخته میشوند.
قیمت انواع خاویار به چه صورت است؟
به طور کلی، قیمت خاویار با توجه انواع آن مشخص میشود. شما میتوانید جهت کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه، از مراکز تخصصی عرضۀ محصولات دریایی کمک گرفته یا به بخش فروشگاه وب سایت رسمی باهو خاویار مراجعه کنید. بدین ترتیب، میتوانید قیمت خاویار و دیگر محصولات دریایی غذایی را بر اساس کیفیت و نوع بررسی کرده و با تضمین کیفیت آنها، بهترینها را خریداری کنید.
کدام نوع خاویار خواص بیشتری دارد؟
در دنیای امروز، انواع مختلف خاویار موجود در بازار به طور گستردهتر و با گزینههای مقرون به صرفهتری در دسترس تمامی اقشار جامعه قرار گرفته است.
بسیاری از طرفداران این محصول غذایی، بلوگا را به عنوان بهترین خاویار معرفی میکنند. این محصول که از فیلماهیهای آبهای دریای خزر استخراج میشود، در بسیاری موارد به عنوان خوشطعمترین نوع خاویار شناخته شده است.
علاوه بر طعم خوش و بسیار لذیذ، این محصول از خواص مفیدی برای بهبود سلامت بدن انسان نیز برخوردار است:
- سرشار از اسیدهای چرب امگا 3؛
- حاوی مقادیر بسیاری از سلنیم؛
- منبع فوقالعادهی از ویتامین B12؛
- تأثیرگذاری مثبت در سلامت روان؛
- غنی از ویتامین D؛
- سرشار از آهن.
به طور کلی، خواص خاویارهای مختلف دریایی یا پرورشی با یکدیگر تفاوت چندانی ندارند (به شرط آنکه ماهیان خاویاری، در محیطی مناسب و استاندارد پرورش داده شده باشند و نکات مهم برای نگهداری خاویار رعایت شود).
سخن پایانی
فروشگاه اینترنتی باهوخاویار به عنوان یکی از برترین تولید کنندهها و عرضهکنندههای معتبر خاویار صادراتی و ایرانی، سعی دارد تا با ارائۀ بهترین کیفیت انواع محصولات غذایی دریایی، تجربۀ خریدی لذتبخش و راحت را به مشتریان خود ارائه کند. شما میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر دربارۀ قیمت انواع مختلف خاویار، با مشاوران ما تماس بگیرید.