قفسه فروشگاهها مملو از ظروف مختلف حاوی خاویار، از قوطیهای بزرگ و کوچک گرفته تا ظروف پلاستیکی و شیشهای با قیمتهای متفاوت هستند، که متأسفانه، ممکن است بسیاری از آنها خاویار طبیعی نباشند. عطش پول در بین افراد سودجو، بهحدی است که از پرکردن ظروف کوچک با محصولات مختلف که از نظر ظاهر، طعم و بو شبیه خاویار هستند، هیچ ابایی ندارند. در حال حاضر، صنایع غذایی مملو از مواد افزودنی مختلف است که با استفاده از آنها میتوان محصولات تقلبی را با ظاهری شبیه به خاویار تهیه کرد؛ تا حدی که تشخیص تفاوت خاویار تقلبی و اصل برای افراد معمولی ممکن نباشد.
این محصولات تقلبی، نه تخم ماهی هستند و نه خاویار ماهیان خاویاری. با توجه به این واقعیت، مسلما هیچ کس نمیخواهد پول خود را هدر بدهد و بهجای خرید خاویار اصل، یک محصول تقلبی و مضر بخرد؛ از این رو باید با ترفندهای تشخیص خاویار اصل از تقلبی آشنا شوید. در این مطلب، به تفاوت خاویار تقلبی و اصل میپردازیم و راههای تشخیص این دو محصول را به شما آموزش میدهیم؛ پس تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
خاویار اصل و تقلبی چه تفاوت هایی دارند؟
ماده اصلی برای تولید خاویار تقلبی، جلبک دریایی است. به این صورت که جلبک را میجوشانند تا حالت ژلهای بگیرد و شبیه به دانههای خاویار شود. این دانهها را با رنگ های خوراکی و چربی ماهی خاویاری یا روغن گیاهی مخلوط میکنند و رنگ و عطر دلخواه را به آن میزنند. با چند ترفند میتوان قبل از خرید تفاوت خاویار اصل و تقلبی را تشخیص داد:
بستهبندی
تولیدکنندگان معتبر و حرفهای برای محصول خود بهترین بستهبندی را با طراحی منحصربهفرد و زیبا در نظر میگیرند. بهترین نوع خاویارهای ایرانی، در قوطیهایی با وزن ۳۰، ۵۰، ۱۰۰ و بیشتر، یا ظروف شیشهای بستهبندی میشوند. در هنگام خرید خاویار، باید دقت کنید که بستهبندی آن بدون برآمدگی یا فرورفتگی باشد و محصول حتما پلمپ باشد؛ خاویار پلمپ شده، یکی از نشانههای اصل بودن محصول است.
محصولات بیکیفیت یا تقلبی، اغلب در قوطیهای بدون پلمپ و با طراحیهای غیرحرفهای و نوشتههایی به زبان روسی بهفروش میرسند؛ حتی دیده شده است که برخی از تولیدکنندگان، خاویار تقلبی را در ظروف پلاستیکی عرضه میکنند. این ظروف، برای خاویار که خیلی سریع فاسد میشود، اصلا مناسب و بهداشتی نیست و اولین تفاوت خاویار تقلبی و اصل بهشمار میرود.
پیشنهاد میکنیم این مطلب را نیز مطالعه کنید: تفاوت خاویار دریایی و پرورشی
کیفیت دانههای خاویار
برخی از تولیدکنندگان، خاویار را در ظروف شیشهای بستهبندی میکنند که اینکار به شما امکان میدهد تا کیفیت محصول را بهتر ببینید. تخمها، در این حالت، نباید به هم چسبیده باشند و در کف ظرف هم نباید مایعی وجود داشته باشد. وجود مایع در کف ظرف، نشاندهندهی این است که خاویار بد بستهبندی شده است. اگر خاویار در قوطی است، ظرف را تکان دهید و به صدای آن گوش کنید. در این حالت، هیچ صدایی نباید بشنوید. اگر بهطور مشخص صدای مایع را شنیدید، میتوانید مطمئن شوید که این خاویار، یک محصول بیکیفیت است؛ چراکه خاویار نباید در ظرف شناور باشد.
با بررسی ظاهر دانههای خاویار، بعد از بازکردن در قوطی، تشخیص خاویار اصل از تقلبی آسانتر میشود. فرق خاویار تقلبی و اصل این است که دانههای خاویار تقلبی به دیوارههای ظرف چسبیدهاند، اندازه دانهها یکنواخت نیست و شما میتوانید دانههای خیلی کوچک و خیلی بزرگ را داخل ظرف ببینید؛ حتی رنگ محصول نیز کاملا مصنوعی است و ممکن است بیشازحد سیاه باشد. بهخاطر داشته باشید که خاویار اصل دانهها و رنگی یکنواخت و طبیعی دارد.
ترکیبات خاویار
دانههای خاویار اصل، دارای قطر و رنگ یکسان هستند. چنین خاویاری، حاوی روغن، ژلاتین، مواد نگهدارنده یا شیر نیست. فراموش نکنید که وجود این ترکیبات، نشاندهنده مصنوعیبودن محصول است.
قیمت خاویار
در حال حاضر تمام خاویارهای موجود در بازار، در محیط پرورشی تولید میشوند. پرورش ماهیان خاویاری نیز به علت بلوغ دیررس و دوره پرورش طولانی، یک صنعت پرهزینه به شمار میرود؛ به همین دلیل نیز قیمت خاویار، بسیار زیاد است؛ مثلا خاویار رویال بلوگا، گرانترین خاویار موجود در بازار بهشمار میرود. قیمت پایین، یک نکته مهم در تفاوت خاویار تقلبی و اصل است که باید شک شما را برانگیزد تا از خرید آن محصول اجتناب کنید.
روش های تشخیص خاویار اصل چیست؟
چگونه بفهمیم خاویار واقعی است؟ ظاهر، اولین نکته برای شناسایی خاویار تقلبی از اصل است. روی خاویار اصل و مایع داخل قوطی، هیچ پلاکی وجود ندارد و نباید هیچ تودهای در آن بهچشم بخورد یا دانههای آن بههمفشرده باشند.
برای تشخیص خاویار واقعی، چند دانه خاویار را داخل آب سرد قرار دهید. اگر نرم یا حل شد، خاویار تقلبی است و احتمالا از ژلاتین و جلبک ساخته شده است. اگر آب رنگی شد، احتمال دارد تخم ماهی غیر خاویاری باشد که رنگ شده است یا حتی خاویار مصنوعی باشد؛ چراکه خاویار انواع ماهیان خاویاری، رنگ خود را از دست نمی دهد و در آب هم حل نمیشود.
خاویار واقعی، بوی ماهی مشخص ندارد؛ اما عطر لطیفی از دریا منتشر میکند. اگر خاویار بوی ماهی خیلی تندی داشته باشد، به احتمال زیاد تقلبی یا فاسد است. افراد بسیار کمی هستند که میتوانند از طریق بو، تفاوت خاویار اصل و تقلبی را تشخیص دهند. طعم خاویار نیز بسیار لطیف، با نتهای آجیلی و خامهای است که گاهی تلخی و شوری کمی نیز دارد. وجود تلخی واضح، غیرقابلقبول است و نشاندهنده مواد نگهدارنده مضری است که به در محصول وجود دارند.
نمک زیاد و شوری نیز نشانه بدی است؛ به احتمال زیاد، زمان زیادی از نگهداری چنین خاویاری میگذرد یا در شرایط خوبی تهیه و بستهبندی نشده است. توجه داشته باشید که این نوع خاویار میتواند تقلبی نباشد؛ اما نمک بیشازحد آن، نشانه کیفیت پایین محصول است.
خاویار را در دهان خود قرار دهید. اگر خاویار اصل باشد، دانههای آن بهراحتی در دهان شما میترکد و اگر تقلبی باشد، به دلیل نداشتن پوسته، این اتفاق نمیافتد؛ بلکه مانند مارمالاد، در دهان شما له میشود.
بیشتر بخوانید: تفاوت خاویار قرمز و سیاه
نکته: از خرید خاویار حاوی افزودنی E-239 خودداری کنید. تا سال ۲۰۰۸، از این ماده بهعنوان نگهدارنده استفاده میشد؛ اما امروزه افزودن آن به غذاها ممنوع شده است، زیرا با تجزیه در محیط اسیدی معده، مواد سمی (فرمالدئید) آزاد میکند. افزودن مواد نگهدارنده E-200، E-201، E-202، E-203، E-211، E-212، E-213 به خاویار مجاز است.
تا زمانیکه خاویار در شیشه نباشد، بررسی کیفیت و تشخیص خاویار اصل از تقلبی دشوار است. قبل از خرید باید روی بستهبندی محصول را بهدقت مطالعه کنید. برندهای معتبر، خاویار با کیفیت خود را با درج تمام مشخصات بهفروش میرسانند. بهترین محصول، فقط حاوی خاویار و نمک است و ماندگاری آن در این حالت نباید از ۴ ماه بیشتر باشد.
اطلاعات مربوط به سازنده:
- نام برند
- آدرس محل پرورش
- نشان استاندارد و مجوزهای بهداشتی
- وزن
- اطلاعات در مورد ارزش غذایی ۱۰۰ گرم خاویار
- شرایط ماندگاری (از ۳ تا ۱۲ ماه)
- نام ماهی خاویاری
- ترکیب کامل محصول؛ از جمله مواد نگهدارنده
خاویار تقلبی چه مضراتی دارد؟
خاویار تقلبی که از مواد خاص و بهصورت مصنوعی ساخته میشود، برای بدن مضر است و باعث مسمومیت غذایی میشود. مهمترین تفاوت خاویار تقلبی و اصل، خواص خاویار واقعی است. خاویار مصنوعی، از جلبک به روشهای خاص و رنگهای مصنوعی، روغن مایع و انواع نگهدارندهها ساخته میشود. این مواد نگهدارنده و رنگها میتوانند بهطور جدی سلامت شما را تهدید کنند و باعث حساسیت و مسمومیتهای شدید شوند.
خاویار تقلبی، حاوی مقدار زیادی نمک است که باعث افزایش فشار خون و تورم و مشکل در دفع سموم می شود.
اسیدهای آرلاکتیک و سیتریک که به عنوان نگهدارنده استفاده میشوند، اغلب آلرژی ایجاد نمیکنند؛ اما ممکن است موجب خارش و تحریک پوست شوند. استفاده بیشازحد آنها میتواند منجر به اختلال در سیستم عصبی و اختلال در فعالیت عضلانی شود. همانطور که میبینید، خاویار تقلبی میتواند مشکلات و آسیبهای شدیدی را برای شما ایجاد کند؛ به همین دلیل باید تفاوت خاویار تقلبی و اصل را بدانید و در هنگام خرید این محصول، از دانش خود استفاده کنید.
خاویار اصل را از کجا بخریم؟
حال که با تفاوت خاویار تقلبی و اصل آشنا شدید، باید با دقت بیشتری بهدنبال خرید خاویار باکیفیت باشید. فراموش نکنید که خاویار اصل را فقط باید از فروشگاههای قابلاعتماد خریداری کنید. در سایت باهوخاویار، محصولات با کیفیت و اصل را با نشان استاندارد خواهید یافت. ما در این مجموعه بزرگ، آماده ارائه کلیه مدارک لازم برای اثبات خاویار اصل و غذاهای دریایی استاندارد و کاملا بهداشتی هستیم. در صورت نیاز میتوانید مدراک لازم از جمله پروانه بهداشتی، پروانه بهرهبرداری و گواهی استاندارد را در سایت باهو خاویار بررسی کنید تا از خرید خود مطمئن شوید.
همچنین برای ثبت سفارش خود میتوانید از طریق منوی سایت به بخش محصولات مراجعه کنید و محصولات انتخابی خود را با یکدیگر مقایسه کنید. همچنین میتوانید با شمارههای درج شده در سایت تماس حاصل فرمایید و با کارشناسان فروش ما، ارتباط برقرار کنید. کارشناسان ما تجربه و دانش خود را در اختیار شما قرار میدهند و در انتخاب محصول مورد نظرتان، شما را راهنمایی میکنند. در انتها پس از انتخاب محصول مورد نظر میتوانید سفارش خود را از طریق همان تماس تلفنی ثبت کنید.