روش‌های زیادی برای دسته‌بندی انواع خاویار وجود دارد. پرکاربردترین دسته‌بندی، سیستم خاویار سیاه و خاویار قرمز است. هر چند این تکنیک شامل تمام ماهی‌ها نمی‌شود، به طور کلی تخم ماهیان خاویاری خانوادۀ Acipenseridae را خاویار سیاه و تخم ماهیان خانواده Salmonidae (مانند قزل آلای آزاد) را خاویار قرمز می‌نامند. با این حال، تخم ماهیان غیر خاویاری به عنوان خاویار واقعی تعریف نمی‌شود؛ اما به عنوان خاویار قرمز، به دلیل قیمت پایین‌تر و البته خواص خوبی که دارند، در بازار بسیاری از کشورها به فروش می‌رسند.

همانطور که گفتیم تخم برخی ماهیان با طیف رنگی قرمز و نارنجی را به اشتباه خاویار نارنجی یا قرمز می‌نامند و این محصولات به هیچ عنوان در جایگاه خاویار اصل قرار نمی‌گیرند. با توجه به این که اکثر مردم این اشتباه را می‌کنند و تخم ماهی‌ها با رنگ‌های متفاوت را با عنوان خاویار نام می‌برند؛ تصمیم گرفتیم تا در این مطلب، بیشتر به تفاوت خاویار قرمز و سیاه می‌پردازیم.

ما همچنان تاکید می‌کنیم که تخم ماهی‌ها با رنگ‌های قرمز و نارنجی، خاویار نیستند و نام اصلی آنها اشپل ماهی است، بنابراین دقت داشته باشید که این محصولات را با عنوان خاویار و با قیمت بالا خریداری نکنید و در دام افراد سودجو گرفتار نشوید.

آشنایی با خاویار قرمز و ویژگی های آن

خاویار قرمز، از ماهیان خانوادۀ سالمون یا قزل‌آلا بدست می‌آید و شامل تخم ماهی آزاد، قزل‌آلای صورتی، ماهی قزل‌آلای سوکی یا قرمز و ماهی قزل‌آلای چینوک یا شاه‌ماهی آزاد است. بسته به نوع ماهی، تخم ماهی‌ها از نظر اندازه، رنگ و طعم متفاوت هستند و رنگ قرمز، نارنجی روشن و حتی زرد نیز در آن‌ها دیده می‌شود.

معمولاً خاویار قرمز به دلیل اندازۀ بزرگتر، طعم دلپذیری نیز دارد. رنگ، اصلی‌ترین فرق خاویار قرمز و سیاه است. ماهی سالمون صورتی، خاویاری با قطر حدود سه تا پنج میلی‌متر و رنگ نارنجی روشن تولید می‌کند. این خاویار طعمی بی‌نظیر و غنی دارد و به عنوان یک غذای لذیذ به حساب می‌آید.

خاویار قرمز، ماهی قزل‌آلای آزاد با قیمتی متوسط، بزرگترین و سبک‌ترین خاویار است. این خاویار با رنگ نارنجی روشن و اندازۀ 5 تا 7 میلی‌متر شناخته می‌شود. از ویژگی‌های استثنایی این نوع خاویار قرمز، می‌توان به چرب بودن و طعم لطیف آن اشاره کرد.

کوهو سالمون یا آزاد نقره‌ای نیز خاویاری با اندازۀ 3 تا 4 میلی‌متر با رنگ مایل به قهوه‌ای تولید می‌کند. خاویار قرمز کوچک به قطر دو تا سه میلی‌متر، مخصوص ماهی‌ سوکی است. اندازۀ کوچک‌تر، رنگ نارنجی تیره، بوی ماهی و طعم تلخ، از مشخصه‌های اصلی این خاویار است. قیمت آن به طور معمول، با قیمت خاویار ماهی قزل‌آلای صورتی مشابهت دارد.

آشنایی با خاویار سیاه و ویژگی های آن

خاویار سیاه در واقع تخم بارورنشدۀ ماهی‌های خانواده تاس‌ماهیان است و به عنوان خاویار اصلی شناخته می‌شود. امروزه خاویار وحشی سیاه به علت صید بی‌رویه در گذشته، کمتر یافت می‌شود. اما به لطف مزارع پرورش ماهی خاویاری، این محصول لذیذ همچنان به صورت پرورشی، تولید و عرضه می‌شود.

این نوع خاویار، در طیف رنگی سیاه تا خاکستری و نقره‌ای کم‌رنگ دیده می‌شود. ماهی‌های تولیدکنندۀ خاویار سیاه، چرخۀ تولید مثلی طولانی، رشد آهسته و فرایند پرورشی گرانی دارند؛ به همین دلیل، یکی از لوکس‌ترین و خاص‌ترین غذاهای لذیذ جهان محسوب می‌شوند.

مقایسه خاویار قرمز و سیاه

خاویار قرمز، چند تفاوت کلیدی با انواع دیگر خاویار (مانند خاویار سیاه یا خاکستری) دارد. با توجه به اینکه هر دوی این محصولات از گونه‌های خاصی از ماهی‌ها تهیه شده و گاهی اوقات فرآوری خاویار، تحت درجات مختلف انجام می‌شود، انتظار می‌رود ارزش غذایی متفاوتی داشته باشند.

با این حال، تفاوت خاویار قرمز و سیاه جزئی است و به طور قابل ملاحظه‌ای بر تغذیه، سلامت و تندرستی افراد تأثیر نمی‌گذارد.

شباهت ها:

علاوه بر فرق خاویار قرمز و سیاه، این دو محصول شباهت‌هایی نیز دارند:

  • خاویار سیاه و قرمز، هر دو تخم بارورنشدۀ ماهی‌ها هستند؛
  • خاویار سیاه و قرمز، هر دو منابع مهم اسیدهای چرب امگا 3 (به شکل EPA و DHA) هستند. امگا 3 برای سلامت مغز ضروری است و خواص ضد التهابی نیز دارد؛
  • هر دو نوع این خاویارها، حاوی مقادیر قابل توجهی از ویتامین‌های A، D، E، ویتامین B12 و مقادیر کمتری از ویتامین‌های B1، B2، B3، B5، B6، B9، هستند؛
  • این خاویارها مواد معدنی ضروری بدن مانند مس، ید، منیزیم، فسفر، پتاسیم، کلسیم، روی، سدیم، سلنیوم و آهن را نیز تامین می‌کنند؛
  • خاویار سیاه و قرمز حاوی پروتئین، چربی و همچنین کلسترول هستند که برای عضلات و سیستم عصبی و ایمنی مهم است.

تفاوت‌ها

اولین، بارزترین و بدیهی‌ترین تفاوت خاویار قرمز و سیاه، رنگ این دو محصول است، یکی نارنجی و قرمز و دیگری در رنگ‌های تیره‌تر و مایل به سیاه دیده می‌شود. خاویار قرمز، کیفیت خاویار سیاهی مانند بلوگا را ندارد، اما طعم آن تا حدودی و با شدت کمتر، همانند آن است.

تفاوت مهم دیگر این دو نوع خاویار، قیمت تمام‌شدۀ محصول است. خاویار قرمز نسبت به خاویار سیاه ارزان‌تر است، زیرا ماهی‌های تولیدکنندۀ خاویار قرمز، چرخۀ پرورش متفاوت و تخم‌ریزی بیشتری دارند.

خاویار قرمز، معمولاً شورتر از خاویار سیاه است؛ به خصوص اگر خاویار قرمز را با خاویار سیاه مالوسول مقایسه کنید، این فرق خاویار قرمز و سیاه بیشتر احساس می‌شود. شور بودن خاویار قرمز، به این دلیل است که بیشتر خاویارهای قرمز با همان سطح کیفی خاویار سیاه تولید نمی‌شوند و برای ماندگاری، باید نمک بیشتری داشته باشند.

معمولاً خاویار قرمز برای ماندگاری بیشتر، پاستوریزه می‌شود. متأسفانه در این فرآیند، نمک زیادی به خاویار زده می‌شود که طعم واقعی آن را از بین می‌برد. به ندرت می‌توان خاویار قرمز خامی همانند خاویار سیاه پیدا کرد.

نکات مهم در مورد خرید خاویار و رنگ آن

همیشه به دنبال بهترین نوع خاویار با قیمت واقعی باشید. زیرا بهترین خاویارها فاقد هرگونه رنگ، مواد نگهدارندۀ مصنوعی و نمک زیاد هستند. قیمت خاویار، بسته به فرآیند تولید و نوع ماهی متفاوت است. به عنوان مثال هر چه محصول ارزان‌تر باشد، احتمال انجماد یا نمکی بودن آن نیز بالاتر خواهد بود.

بیشتر اوقات، خاویارهای ارزان و تقلبی اصلاً خاویار طبیعی نیستند و ممکن است فقط از مواد خام منجمد ساخته شده باشند. با این اوصاف، چگونه می‌توان یک خاویار باکیفیت و واقعی خرید؟ اولین قدم برای اطمینان از خرید، توجه به علامت نظام پزشکی، علامت استاندارد و تاریخ تولید روی محصول و شناخته‌شده بودن برند است.

ما در مجموعۀ باهوخاویار، تمام تلاش خود را می‌کنیم تا خاویاری با بهترین کیفیت و قیمتی منصفانه عرضه کنیم. برای انتخاب بهترین محصولات موجود در بازار، به ما اعتماد کرده و خرید خود را به صورت آنلاین، از سایت باهو خاویار انجام دهید.

ما می‌دانیم که خرید آنلاین خاویار پر ریسک است، اما در سایت باهوخاویار می‌توانید تمام مجوزها و مدارک معتبر جهت تولید و عرضه خاویار و سایر محصولات دریایی را مشاهد کنید تا خریدی مطمئن داشته باشید. علاوه بر خرید اینترنتی، امکان خرید حضوری از مجموعه باهوخاویار نیز برای شما فراهم شده است.

بازگشت به لیست اصلی