خاویار، تخم بارورنشده انواع ماهیان خاویاری است و بهعنوان یک غذای دریایی لذیذ شناخته میشود. رایجترین انواع خاویار دریای خزر، بلوگا، آسترا و سوروگا هستند که بافتی لزج و مزهای شور دارند و این موضوع باعث میشود تا در دهان، طعمی خاص داشته باشند. از قدیمالایام، مردم از خواص خاویار برای درمان امراض و تقویت قوای بدن مطلع بودند و به همین دلیل، با صید بی رویه آن، موجب کمشدن جمعیت ماهیان خاویاری در دریای خزر شدند؛ اما با این حال، امروزه خاویار در مزارع پرورشی ماهیان خاویاری بهدست میآید و در سراسر جهان بهفروش میرسد. با ما همراه باشید تا با خواص بیشمار خاویار آشنا شوید.
خواص و ارزش غذایی خاویار چیست؟
خاویار، دارای ارزش غذایی بالایی است؛ بهعنوان مثال: یک وعده خاویار، تقریبا دو برابر نیاز روزانه ویتامین B1 را برای بدن فراهم میآورد و این ویتامین، به رشد و عملکرد سیستم عصبی و تولید DNA کمک میکند. یک وعده خاویار، سرشار از پروتئین، کلسیم، آهن، منیزیم، فسفر، سلنیوم و ویتامین های A، B2، B6، B12، B44، D، K و… است که این موضوع، خواص خاویار را نسبت به سایر مواد غذایی چندین برابر میکند. علاوه بر این، خاویار، منبع اسیدهای چرب امگا ۳ و انواع اسیدهای آمینه ضروری مانند: لیزین، آرژنین، ایزولوسین، متیونین و هیستیدین نیز است.
ویتامینهای خاویار
ویتامین A و ویتامین E، هر دو سیستم ایمنی بدن را تقویت میکنند؛ ویتامین A در رشد همه سلولها نقش دارد و ویتامین E نیز بهعنوان آنتیاکسیدان عمل میکند و مانع از تخریب سلولی میشود. یک قاشق غذاخوری خاویار (۱۶ گرم) تقریباً ۲۵۷ واحد بینالمللی ویتامین A و حدود نیم میلیگرم ویتامین E را فراهم میکند. علاوه بر این، خاویار حاوی ویتامینهای D، K، تیامین، ریبوفلاوین، نیاسین، B6، فولات، B12، اسید پانتوتنیک، کولین و بتائین است که همگی برای بدن مفید هستند.
مواد معدنی خاویار
درصد بالایی از کلسیم، آهن، منیزیم و روی در خاویار یافت میشوند. روی، بیشتر بهعنوان ماده معدنی تقویتکننده سیستم ایمنی شناخته شده است و باعث میشود که درصورت نیاز، گلبولهای سفید بیشتری در بدن ساخته شود. یکی دیگر از خواص تخم خاویار، وجود سلنیوم و آهن است که هر دو برای تقویت تولید سلولهای خونی و مقابله با ویروسها و باکتریهای مهاجم، موثر هستند.
چربیهای ضروری خاویار
اسیدهای چرب امگا ۳، با تولید گروهی از مواد شیمیایی به نام ایکوزانوئیدها، به سیستم ایمنی بدن کمک میکنند. این اسیدها، سطوح تریگلیسیرید را کاهش میدهند و ضمن جلوگیری از بیماریهای قلبی، سفتی و درد مفاصل را نیز مهار میکنند.
پروتئین و اسیدهای آمینه خاویار
پروتئین، یک عنصر کلیدی در سلولهای بدن بهشمار میرود و برای ساخت استخوانها، ماهیچهها، غضروف، پوست و خون حیاتی است. پروتئین با کیفیت، یکی از خواص انواع خاویار است و بدن برای عملکرد بهتر، به آن نیاز دارد. خاویار، حاوی انواع اسید آمینههای ضروری مانند: تریپتوفان، ترئونین، ایزولوسین، لوسین، لیزین، متیونین، سیستین، فنیل آلانین، تیروزین، والین، آرژنین، هیستیدین، آلانین، اسید آسپارتیک، گلوتامیک اسید و سرین است.
کالری خاویار
از آنجایی که خاویار دارای موادمغذی بسیار زیادی است، میتوان انتظار داشت که دارای بیشترین میزان کالری نیز باشد؛ به همین دلیل مقدار خاویار مصرفی در روز باید کم باشد. بهطور کلی، هر قاشق غذاخوری، بسته به نوع خاویار، در حدود ۴۲ کالری دارد. حدود یک سوم کالری خاویار از پروتئین و بقیه از چربی است؛ بنابراین لازم نیست نگران کالریهای ناسالم باشید.
حال که دیدیم خواص خاویار چیست اجازه دهید با فواید آن برای بدن نیز آشنا شویم.
خاویار چه خواص درمانی دارد؟
جلوگیری از افسردگی
برخی از تحقیقات، در مراحل اولیه، نشان دادند که افرادی که از افسردگی، اختلال دوقطبی و سایر مشکلات سلامت روان رنج میبرند، با استفاده از رژیمهای غذایی غنی از اسیدهای چرب امگا ۳ مانند خاویار، علائم بهبودی نشان میدهند؛ همچنین نشان داده شد که اسیدهای چرب خاویار ممکن است برای افراد مبتلا به آرتریت روماتوئید، بیماریهای معده یا روده و حتی برخی سرطانها نیز تا حدی مفید باشد.
جلوگیری از بیماریهای قلبی عروقی
اسیدهای چرب امگا ۳ موجود در خاویار، برای پیشگیری و مدیریت بیماری قلبی مفید هستند؛ همچنین امگا ۳ ضربان قلب و سفتی رگهای خونی را کاهش میدهد و بهدنبال آن، باعث پایینآمدن فشار خون نیز میشود. از طرف دیگر، این اسیدها، سطح تریگلیسیرید خون را کاهش و سطح کلسترول خوب (HDL) را افزایش میدهند و از تجمع پلاکتها در خون و تشکیل لخته جلوگیری میکنند؛ بدین ترتیب فواید خوردن خاویار بر سلامت قلب و عروق و جلوگیری از سکتههای قلبی، تا حدی ثابتشده است.
تقویت ایمنی
خاویار، سرشار از ویتامینهای C، E، A، سلنیوم و اسیدهای چرب امگا ۳ است که همگی به تقویت ایمنی بدن کمک میکنند. امگا ۳ التهاب را کاهش میدهد و عملکرد پوست، روده و ریهها را بازیابی میکند. این ریزمغذی، به مسدودکردن راه عبور باکتریهای مضر برای سلامتی نیز کمک میکند. علاوه بر این، امگا ۳، برای ترمیم گلبولهای سفید آسیبدیده هم مفید است و از شما در برابر بیماری محافظت میکند. سلنیوم نیز برای شروع و تنظیم پاسخ ایمنی لازم است و تولید آنتیبادی و فعالیت ماکروفاژها را افزایش میدهد. با درنظرگرفتن این موارد، میتوان نتیجه گرفت که خواص خاویار برای حفظ سلامتی بدن بسیار زیاد است.
فواید مصرف خاویار برای بدن چیست؟
سلامت پوست
خاویار، معمولاً در محصولات آرایشی و بهداشتی، مخصوصا محصولات ضدپیری مانند ماسک خاویار، یافت میشود. این ماده غذایی، بهدلیل غنیبودن از اسیدهای چرب امگا ۳، به بهبود پوست کمک میکند؛ همچنین ویتامینهای A و E نیز علائم برخی از بیماریهای پوستی را بهبود میدهند. مصرف منظم خاویار میتواند به درمان درماتیت، پوستهپوستهشدن و خشکی پوست کمک کند.
سلامت مغز و روان
حفظ یک ذهن و روان سالم در طول زندگی، بسیار مهم است. تحقیقات نشان میدهد EPA اختلالات خلقی را بهبود میبخشد و DHA نیز ساختار مغز را حفظ میکند؛ بنابراین، اسیدهای چرب امگا ۳ موجود در خاویار میتوانند سلامت مغز و روان را تضمین کنند. کاهش التهاب در مغز نیز از جمله خواص انواع خاویار بهشمار میرود و برای افراد آلزایمری بسیار مفید است.
تقویت استخوانها
خاویار، سرشار از روی، منیزیم، آهن و کلسیم است. از آنجایی که کلسیم برای سلامت استخوانها مهم است، اگر کسی حساسیت به لاکتوز دارد و لبنیات مصرف نمیکند، خاویار منبع بسیار مناسبی است تا کلسیم موردنیاز خود را دریافت کند. آرتریت و پوکی استخوان، در سنین بالا شایع هستند؛ بنابراین تمرکز بر مصرف کلسیم و ویتامین D، در اوایل جوانی، بسیار مهم است.
سلامت مو
خاویار، برای موها فوقالعاده است. خوردن خاویار بهطور مستقیم و حتی استفاده از محصولات بهداشتی حاوی عصاره خاویار، موها را درخشان و تقویت میکند. وجود مخلوطی از پروتئینها و اسید آمینههایی مانند آرژنین، متیونین، لیزین و هیستیدین که موها به آنها نیاز دارند، از جمله خواص خاویار است. اگرچه هیچ مطالعه موضوعی برای تاثیر خاویار بر پوست و مو انجام نشده است، اما تحقیقات نشان دادهاند که آنتیاکسیدانها و پروتئین موجود در آن، برای مو مفید هستند.
مصرف خاویار برای چه افرادی توصیه میشود؟
خاویار نهتنها یک غذای لذیذ است، بلکه یک بمب ویتامینی نیز محسوب میشود. این ماده غذایی، منبع عالی پروتئین، فسفر و کلسیم است و ازاینرو با داشتن خواص فراوان، افزودن آن به رژیم غذایی افراد ضعیف و بیمار بسیار مفید است؛ حتی میتوان با گنجاندن خاویار در رژیم غذایی، با افسردگی نیز مبارزه کرد. با توجه به محتوای بالای امگا 3، خاویار در مبارزه با بیماریهای قلبی و شرایط ناشی از استرس مزمن نیز مفید است.
یکی از خواص خاویار برای کودکان، پروتئین و اسیدهای آمینههای موجود در این ماده غذایی است که برای رشد بدن کودک ضروری هستند. ید موجود در خاویار هم یک ماده مغذی مهم برای بدن کودک است که فعالیت غده تیروئید را تنظیم میکند. این ریزمغذی، برای عملکرد سالم مغز و سیستم عصبی کودکان موردنیاز است. آهن موجود در خاویار هم به حفظ سطح موردنیاز هموگلوبین در خون کودکان کمک میکند و با شرکت در فرآیندهای متابولیک بدن، سطح ایمنی بدن را بالاتر میبرد.
خاویار محصولی بینظیر است که مصرف آن برای همه افراد مفید بوده و در سلامت جسمی بسیار تاثیرگذار است. خواص خاویار برای مردان نیز اثبات شده است و مصرف این ماده غذایی پرخاصیت، برای تقویت اسپرم مردان بسیار مفید است. اسیدهای چرب امگا ۳، نقش مهمی در باروری مردان دارند که این اسیدهای چرب در خاویار به مقدار زیاد وجود دارد. اسپرم، دارای محتوای DHA بالایی است و سطوح پایین DHA ممکن است با کیفیت پایین اسپرم مرتبط باشد؛ در واقع، کمبود DHA در مردان مبتلا به ناباروری معمول است. خوردن خاویار امکان دارد ساختار، شکل و سیالیت اسپرم را بهبود بخشد که این موضوع ممکن است به اسپرم کمک کند تا راحتتر به تخمک متصل شود و باروری در مردان را افزایش دهد.
مصرف خاویار پاستوریزه، به زنان باردار بسیار توصیه شده است. وجود ویتامین B12 در خاویار، به کاهش خستگی و ضعف کمک میکند و توانایی بدن در ساخت پروتئین و تجزیه چربی و کربوهیدراتها را افزایش میدهد. تامین امگا ۳ بدن، از مهمترین خواص خاویار برای زنان باردار است؛ زیرا به رشد سالم جنین در شکم مادر کمک میکند. ویتامینهای A، C و E نیز در دوران بارداری به تقویت ایمنی کمک میکنند و بیماری را از مادر دور نگه میدارند. از جمله خواص مصرف خاویار در بارداری، کلسیم، روی، منیزیم و آهن موجود در این ماده غذایی است که از مهمترین عناصر موردنیاز برای سلامت استخوانها هستند و در دوران بارداری و پس از آن مفید خواهند بود.
آیا مصرف خاویار ضرر هم دارد؟
به دلیل وجود سطوح بالای ویتامینها، مواد معدنی و چربیهای ضروری، خاویار دارای سطوح نسبتا بالایی از کلسترول، سدیم و کالری است. با درنظرگرفتن این موضوع، خوردن وعدههای متوسط، حدود ۳۰ تا ۵۰ گرم برای هر نفر، توصیه میشود؛ اما نباید به دلیل خواص تخم خاویار، از آن بهعنوان تنها مکمل غذایی روزانه استفاده کنید. یک رژیم غذایی متعادل، شامل پروتئین بدون چربی، میوها و سبزیجات تازه، از نظر محتوای ویتامینی و مواد معدنی، فواید بسیار بیشتری خواهد داشت؛ اما به یاد داشته باشید که اعتدال را رعایت کنید.
خاویار فقط در صورت بروز واکنش آلرژیک مضر است. این آلرژی میتواند از طریق بثورات جلدی یا تورم گلو و زبان ظاهر شود؛ همچنین در دوران بارداری قبل از مصرف خاویار باید با پزشک مشورت کرد و فقط خاویار پاستوریزه را در رژیم غذایی قرار داد. موارد منع مصرف زنان باردار مربوط به شرایطی است که در آن، مصرف نمک به دلایل پزشکی ممنوع یا محدود شده باشد؛ همچنین اگر شخص، به خاویار یا سایر غذاهای دریایی حساسیت داشته است، بهتر است در دوران بارداری قید مصرف خاویار را بزند.
برای کودکان زیر سه سال نیز توصیه میشود که با مشورت پزشک و فقط در مقادیر کم از خاویار استفاده کنند. در سایر گروهها، محدودیت خاصی برای مصرف خاویار وجود ندارد.
سخن آخر
خاویار، در سراسر جهان، نهتنها به دلیل طعم آن، بلکه بهدلیل غنیبودن از مواد مغذی و فواید آن برای سلامتی، طرفداران زیادی دارد. درصورتیکه از خاویار با کیفیت و استاندارد به مقدار مناسب استفاده کنید، میتوانید از خواص خاویار برای کاهش چربی ، کمک به بدن در مبارزه با بیماریهای مختلف و افزایش قدرت بدنی خود بهره ببرید. توصیه می شود خاویار را از فروشگاههای مجاز تهیه کنید تا از سلامت آن اطمینان کامل داشته باشید.
باهو خاویار، یک مجموعه فعال در زمینه تولید و عرضه انواع خاویار است که بهترین محصولات دریایی را در اختیار مصرفکنندگان قرار میدهد. این مجموعه، از تمام استانداردها و مجوزهای بهداشتی لازم برای عرضه خاویار برخوردار است و شما با انتخاب باهو خاویار از فرصت یک خرید مطمئن و مقرونبهصرفه بهرهمند خواهید شد.
جهت خرید خاویار تنها کافیست که به بخش محصولات فروشگاه اینترنتی باهو خاویار مراجعه کنید و محصول مورد نظر خود را انتخاب و ثبت سفارش کنید. همچنین شما میتوانید با شمارههای درج شده در سایت تماس بگیرید تا کارشناسان فروش باهو خاویار شما را برای انتخاب بهترین نوع خاویار راهنمایی کنند و تجربهای از یک خرید لذت بخش را برای شما فراهم آورند.