اشپل (تخم ماهی)، یک مادۀ غذایی خوش‌طعم و سالم است که با ترکیبات منحصر به فرد خود، می‌تواند سیستم ایمنی بدن را تقویت کرده و عملکرد سیستم قلبی و عروقی را نیز بهبود ببخشد. این خوراکی پر طرفدار، حاوی مقدار زیادی پروتئین، ید، فسفر، اسید فولیک، آهن و ویتامین‌های A، B و E است. البته تمامی این خواص مفید، تنها در صورتی حفظ می‌شوند که نحوۀ نگهداری اشپل را بدانید!

در ادامۀ این مطلب، به معرفی خواص و طرز پخت اشپل ماهی می‌پردازیم. برای کسب اطلاعات بیشتر و خریداری محصولات دریایی با بهترین کیفیت، می‌توانید به بخش فروشگاه وب‌سایت رسمی باهو خاویار مراجعه کنید.

اشپل ماهی چیست؟

«اشپل»، نام تخم‌هایی است که تقریباً تمامی جانوران دریایی ماده (از خارپشت دریایی گرفته تا عقرب‌های دریایی) به جا می‌گذارند. به عنوان مثال به تخم‌ ماهی قزل آلا، اشپل سالمون می‌گویند. به طور معمول، تخم انواع ماهیان دریایی (به جز ماهیان خاویاری) که پیش از تخم‌گذاری ماهی ماده از بدن آن خارج می‌کنند را «اشپل ماهی» می‌نامند.

نحوه مصرف اشپل ماهی و طرز پخت این مادۀ غذایی محبوب در آشپزی ملل گوناگون، متفاوت است. به طور معمول، اشپل را به عنوان یکی از مخلفات غذایی و در کنار غذای اصلی استفاده می‌کنند. همچنین، خوراکی‌های متنوعی با استفاده از اشپل پخته می‌شوند که طرفداران خاص خود را دارند مانند اشپل‌لقمه، اشپل با تخم‌مرغ، پاستای اشپل و…

نحوه پختن این ماده غذایی به چه صورت است؟

اشپل یا تخم ماهی را می‌توان به روش‌های مختلفی پخت تا بتوان با استفاده از آن، یک غذای لذیذ و خوشمزه درست کرد. فرقی نمی‌کند که اشپل را با آرد سوخاری سرخ کنید، آن را در کره بپزید یا در تابه تفت دهید، این مادۀ غذایی یک خوراکی خوش‌طعم است که می‌تواند با موادی همچون پیاز، سیر، موسیر و لیمو مزه‌دار و به عنوان مخلفات، در کنار غذاهای دیگر استفاده شود.

سرخ کردن اشپل

در ابتدا، اشپل را بشویید. طرز شستن اشپل ماهی این است که آن را در یک کاسۀ آب تازه و خنک قرار داده و با استفاده از انگشتان خود، آن را کاملاً تمیز کنید. در مرحلۀ بعدی، شیر، نمک و فلفل را در یک ظرف مخلوط کنید. مواد را خوب هم بزنید تا با یکدیگر ترکیب شوند. آرد ذرت و سوخاری را نیز در ظرفی جداگانه مخلوط کنید.

اشپل را در مخلوط شیر و سپس مخلوط آرد قرار دهید. مطمئن شوید که مخلوط آرد ذرت، از همه طرف اشپل را پوشانده است. در ادامه، قلیه را در ماهیتابه‌ای با حرارت متوسط رو به بالا قرار داده و به مدت 2 الی 3 دقیقه سرخ کنید تا به رنگ قهوه‌ای-طلایی در بیاید. سیر، پیاز و آبلیمو را نیز به مقدار لازم اضافه و ترکیب کنید.

به یاد داشته داشته که در زمان سرخ کردن اشپل، از روغن استفاده نکنید. زیرا اشپل‌ها به تنهایی دارای روغن طبیعی هستند و در واقع این امر موجب شده است تا انرژی و کالری بالایی داشته باشند.

تخم ماهی قزل‌آلا باهوخاویار

اشپل ماهی چه خواص مفیدی دارد؟

تخم ماهی با برخورداری از اسیدهای چرب امگا 3 از نوع ایکوزاپنتانوییک اسید (EPA) و دوکوزاهگزانوئیک اسید (DPA)، به عنوان یکی از بهترین منابع ویتامین B12 شناخته می‌شود. ویتامین B12، نقش مهمی در عملکرد مطلوب مغز و تبدیل مواد مغذی به انرژی مصرفی بدن ایفا می‌کند. به علاوه، اسیدهای چرب امگا 3 نیز برای سلامت مغز و قلب انسان ضروری بوده و به کاهش التهاب بدن کمک می‌کنند.

از دیگر خواص مصرف اشپل، می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

  • کاهش ریسک ابتلا به بیماری آرتریت روماتوئید؛
  • کاهش علائم پیری زودرس؛
  • بهبود سلامت و ترمیم مغز؛
  • سلامت چشم؛
  • کاهش فشار خون؛
  • کاهش لخته شدن خون؛
  • سرشار از املاح معدنی ید و فسفر.

اشپل ماهی چه مضراتی دارد؟

هر 28 گرم از تخم ماهی‌های غیر خاویاری، دارای 165 میلی‌گرم کلسترول است؛ بنابراین مصرف بیش از اندازۀ اشپل در رژیم غذایی روزانه (به خصوص برای زنان باردار)، خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی را افزایش می‌دهد. از دیگر مضرات اشپل، مقدار زیاد سدیم آن است. به طوری که هر 28 گرم آن، 420 میلی‌گرم سدیم دارد. از این رو پیشنهاد می‌کنیم که از تخم ماهی‌های سفید استفاده کنید (میزان سدیم اشپل این ماهی‌ها در هر 28 گرم، به 45 میلی‌گرم می‌رسد).

آیا اشپل ماهی با خاویار فرق می‌کند؟

اشپل و خاویار، هر دو از خوراکی‌های لذیذ و پرطرفدار دریایی هستند که از توده‌های تخم به جامانده از ماهی ماده ساخته می‌شوند. این دو مادۀ غذایی اشتراکات زیادی با یکدیگر دارند، اما تفاوت‌های مهمی نیز در میان آن‌‌ها مشاهده می‌شود؛ حتی تفاوت خاویار دریایی و پرورشی نیز در بعضی مواقع محسوس است. در ادامه به تفاوت‌های میان اشپل و خاویار اشاره می‌کنیم:

  • فرق اشپل ماهی و خاویار در این است که اشپل می‌تواند از انواع ماهی‌های مختلف مانند سالمون، قزل‌‌آلا، کپور و… استخراج شود، در حالی که خاویار تنها از خانوادۀ تاس‌ماهیان به دست می‌آید؛
  • خاویار دریایی درشت‌تر و سیاه‌تر از اشپل بوده و پس از نمک‌سود شدن، در سردخانه‌ها نگهداری می‌شود؛
  • تخم ماهی خاویاری ماده، تقریباً همیشه از نواحی دریای سیاه و دریای خزر استخراج می‌شوند. در حالی که انواع دیگر اشپل، در مکان‌های زیادی از سراسر جهان پیدا می‌شود.

تفاوت اشپل و خاویار

قیمت این ماده غذایی چقدر است؟

به طور کلی، خرید اشپل ماهی با توجه به تفاوت قیمت خاویار و اشپل، بسیار مقرون به صرفه‌تر است. شما می‌توانید اطلاعات بیشتر دربارۀ قیمت انواع تخم ماهی را در فروشگاه اینترنتی باهو خاویار کسب کنید.

برای نگهداری این محصول چه نکاتی را باید رعایت کنیم؟

اشپل نیز همانند خاویار، باید در یخچال نگهداری شود. بهتر است این مادۀ خوراکی را در دیوارۀ پشتی یخچال قرار داده و از تغییرات دمایی ناگهانی آن خودداری کنید. در غیر این صورت، نگهداری آن در ظرفی حاوی یخ نیز گزینه‌ای مناسب خواهد بود.

اشپل بسته‌بندی‌شده را می‌توان تا حدود یک سال در یخچال نگهداری کرد؛ اما قوطی بازشدۀ تخم ماهی را تنها به مدت 3 روز می‌توان تازه نگه داشت. اگر اشپل را در قوطی حلبی خریداری می‌کنید، بهتر است بسته‌بندی آن را به ظرفی شیشه‌ای یا پلاستیکی تغییر دهید تا ماندگاری بیشتری داشته باشد. به طور کلی نگهداری خاویار یا اشپل در ظروف فلزی بدون پوشش مخصوص، می‌تواند باعث واکنش با فلز و اکسید شدن آن شود.

نکتۀ دیگر این است که جهت محدود کردن دسترسی اکسیژن به تخم‌ها و افزایش عمر مفید آن‌ها تا حد امکان، باید این مادۀ خوراکی را در ظروف کوچک نگهداری کنید.

آیا می‌توان اشپل را منجمد کرد؟

بسیاری از مردم فکر می‌کنند که نمی‌توانند جهت نگهداری اشپل، آن را منجمد کنند؛ چرا که پس از ذوب شدن، خواص خود را تا حد زیادی از دست می‌دهد. با این وجود، با رعایت کردن نکاتی در این زمینه، می‌توانید این مادۀ خوراکی را بدون افت کیفیت طعم و بافت آن، منجمد و نگهداری کنید.

قبل از قرار دادن اشپل در فریزر، آن را در ظروف کوچکی بسته‌بندی کرده و برای انجماد سریع، در محفظه بگذارید. پس از گذشت 30 الی 40 دقیقه، بسته‌بندی را به محفظۀ معمولی فریزر خود منتقل کنید. برای جلوگیری از ترکیدن تخم‌های ماهی حین ذوب شدن یخ، فرآیند یخ‌زدایی را نیز در فریزر انجام دهید. اگرچه این امر مدت زمان ذوب را تا 24 ساعت افزایش می‌دهد، اما بدین ترتیب، طعم و بافت اشپل تغییر نخواهد کرد.

روش ترکیبی نگهداری اشپل در منزل

از آنجا که نه یخچال و نه فریزر، دمای ایدئالی برای نگهداری این خوراکی خوشمزه ندارند، می‌توانید خودتان شرایط بهینه را ایجاد کنید. این کار به مهارت یا استفاده از تجهیزات خاصی نیاز ندارد. در واقع، ماهیت این روش این است که ظرف اشپل را در یک کاسه گذاشته و چندین تکه یخ خرد شده نیز در اطراف آن قرار دهید.

بدین ترتیب، تخم ماهی در محیطی سرد نگهداری شده و در عین حال، یخ نمی‌زند. با ذوب شدن یخ، ظرف را با یخ جدید پر کنید. توجه داشته باشید که لزومی به عوض کردن مداوم یخ نیست؛ هر 1 تا 2 روز یک بار برای حفظ ظرافت کار، کافی خواهد بود. با استفاده از این روش، می‌توانید ماندگاری اشپل را از یک هفته، به چند ماه افزایش دهید.

سخن پایانی

در مناطق شمالی ایران و خطۀ ساحلی دریای خزر، به ویژه استان‌های گیلان و مازندارن، غذاهای متنوع و لذیذی با اشپل پخته می‌شوند. این خوراکی خوش‌طعم همچنین به عنوان یکی از اساسی‌ترین مخلفات کنار کباب و همراه با غذاهای محلی استان‌های مذکور نیز سرو می‌شود. به علاوه، اشپل می‌تواند سرخ شده و برای تهیۀ غذاهایی همچون کوکو، مورد استفاده قرار گیرد.

فروشگاه اینترنتی باهوخاویار به عنوان اولین تولیدکننده و مرکز فروش خاویار اصل و تخم ماهی، از بهترین توزیع‌کننده‌های محصولات غذایی دریایی به شمار رفته و سعی دارد تا با ارائۀ خدماتی از جمله امکان پرداخت در محل، مشاورۀ رایگان خرید و ارسال محصول به سراسر نقاط کشور، لذت خریدی مطمئن و دلچسب را برای شما به ارمغان آورد.